Пятница, 29.03.2024, 14:13
| RSS
Главная
Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Май 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Поиск
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 47
Статистика
Кластер гостьового бізнесу "Сільська Родина"
Главная » 2011 » Май » 20 » У серпні на Виноградівщині пройде трьохсторонній День добросусідства Угорщина - Україна - Румунія
У серпні на Виноградівщині пройде трьохсторонній День добросусідства Угорщина - Україна - Румунія
10:20

У четвер, 14 квітня, голова обласної ради Іван Балога та голова облдержадміністрації Олександр Ледида взяли участь у робочій українсько-угорсько-румунській зустрічі керівників областей, що відбулася в Угорщині, в місті Ніредьгаза, - повідомили Закарпаття онлайнт у прес-службі Закарпатської облради.

Область Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) представляв Оскар Шестак - голова загальних зборів, повіт Сату-Маре (Румунія) - Арпад Чехі, голова ради повіту.

Під час зустрічі йшлося про спільне узгодження пропозицій планів розвитку прикордонних областей, про проекти, які реалізуються та перспективні проекти в рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП "Україна-Угорщина-Словаччина-Румунія" 2007-2013 та інше.

Розвиток транскордонного співробітництва і прикордонної інфраструктури є для Закарпаття одним із найважливіших пріоритетів. На сьогодні область має тісні економічні та гуманітарні зв'язки зі всіма прикордонними регіонами сусідніх країн. Крім Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини та повіту Сату-Маре Румунії, підписано угоди про співпрацю зі ще одним повітом Румунії – Марамуреш, а також Пряшівським і Кошицьким самоврядними краями Словаччини. Активізується співпраця з Підкарпатським воєводством Польщі, налагоджено і нові зв'язки з округом Оберфранкен Німеччини. У планах – налагодити партнерство ще з кількома регіонами європейських країн.

Під час зустрічі керівників трьох сусідніх областей в місті Ніредьгаза було вирішено активізувати співпрацю в рамках регіонального проекту ІНТЕРРЕГІО, підписаного ще в 2000 році. Також йшлося про участь регіонів у Програмі прикордонного співробітництва європейського інструменту сусідства та партнерства (ЄІСП) "Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна" 2007-2013 рр. Завдяки цій програмі, що фінансується коштом Європейського Союзу, Закарпаття, за участі прикордонних регіонів Угорщини і Румунії, має можливість реалізувати низку проектів у різних галузях. Зокрема, учасниками зустрічі було розглянуто проекти сталого функціонування прикордонних природно-заповідних територій, створення спільної транскордонної інфраструктури та готовності до паводків на прикордонних територіях, створення спільної українсько-угорської аварійно-рятувальної групи, підготовка до Євро-2012. тощо. Важливо, що основними партнерами в реалізації проектів виступають органи місцевого самоврядування.

У рамках цієї програми Закарпатська область в якості головного партнера вже реалізовує 13 проектів на загальну суму 6 млн. 300 тис. євро. Серед них – "Європейська колиска" (спрямована на зниження рівня смертності та інвалідності дітей віком до одного року), "Біоенергія Карпат" (впровадження енергозаощадливих технологій), "Подальший розвиток і гармонізація Верхньо-Тисайських українських і угорських програм розвитку протипаводкового захисту та створення інтегрованої системи прогнозування паводків", "Запобігання паводкам у Берегівській транскордонній польдерній системі" та ряд інших.

Під час зустрічі Іван Балога запропонував відновити  дружні партнерські зв'язки між Закарпатською областю та повітом Сату-Маре (Румунія). Для цього також необхідно відновити обмін депутатським корпусом. У свою чергу керівник краю запросив Арпада Чехі найближчим часом відвідати Закарпаття.

Наприкінці зустрічі сторони домовилися про проведення українсько-угорсько-румунського Дня Добросусідства. Попередня дата: 20-24 серпня у cелі Пийтерфолво Виноградівського району.
Також було повідомлено про те, що чергове засідання Карпатського Єврорегіону відбудеться 26 травня в Ніредьгазі.

Коментуючи    робочу  зустріч,   Іван  Балога зазначив,  що  вона дала    можливість   обговорити    деякі     призабуті  питання.  

 – Найближчим  часом  ми маємо     працювати  над   тим, аби програми,   у  яких   бере   учать  угорська  сторона -   Саболч-Сатмар-Березька  область,   Закарпаття  стало  партнером, аби   обидві  області   були помічниками  один   одному.  Це    підтримала  і  румунська  сторона. Більше того, ними запропоновано реалізувати проекти  у  форматі  п'яти  держав  -   це  означає, що  ми   працюємо  спільно   також  із  Словаччиною  та   Польщею.

Що стосується   наших  подальших  дій   -  заплановано,  що   найближчим  часом  пройде  форум Карпатського   Єврорегоіну.  За  домовленістю  між  учасниками цієї структури головою КЄ     має  бути  представник Угорщини. Ним стане Оскар  Шостак і  саме він запропонував  провести  цей  форум  у  Ніредьгазі. Там  будуть   присутні також  і    представники     західних областей  України  - Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської, Закарпатської      та представники   Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі.

Ми також  домовилися  про   проведення  спільного трьохстороннього  Дня добросусідства  -   Угорщина-Україна-Румунія.  Для  того, щоб  сторонам  було  комфортно  -  запропоновано   провести      цей захід  у  с. Пийтерфолво  Виноградівського  району.    Цей   населений  пункт   рівновіддалений   від  повіту Сату-Маре,  Саболч-Сатмар-Березької   області і  від   Ужгорода. Там  є  достатньо   умов  для   заходу.  Формат Дня добросусідства буде суттєво розширений.

Також   була  обговорена    ситуація  на кордонах. Особливо   проблема актуальна в контексті    підготовки  України  до    Євро -   2012.  Велика  кількість    європейців   захочуть   побувати на  Україні  і той  факт,    що людина  простоює  на кордоні   чи в  одну,   чи в  іншу сторону  годинами     не на користь  державі. Домовлено, що  робочі  групи  підготують  усі  необхідні  матеріали, ці  питання  обговоряться   на  міжнародній     комісії   і відповідно   будуть  прийняті  рішення.

Просмотров: 476 | Добавил: klaster-kalyny | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Конструктор сайтов - uCozCopyright MyCorp © 2024